Більшість людей неправильно вживають антибіотики, - ВООЗ

Нове дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я показало, що люди не розуміють, для чого вживати антибіотики

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на доповідь ВООЗ, оприлюднену на офіційному сайті організації.

Дослідження було проведене для того, щоб з'ясувати, чи розуміють люди, що варто лікувати антибіотиками і чи знають про звикання до них. 

Стійкість до антибіотиків виникає при зміні бактерій і появі у них резистентності до антибіотиків, що застосовуються для лікування інфекційних хвороб, які вони викликають. Надмірне і неправильне використання антибіотиків підсилює формування резистентних бактерій.

Майже дві третини (64%) з приблизно 10 тис чоловік, охоплених цим обстеженням в 12 країнах, повідомили, що їм відомо про проблему стійкості до антибіотиків, яка може торкнутися їх і їхні родини, однак чітке розуміння наслідків цієї проблеми для них і того, що вони можуть зробити для її вирішення, відсутня.

Зокрема, 64% респондентів вважають, що антибіотиками можна лікувати застуду та грип, хоча антибіотики на віруси не діють. Майже третина (32%) обстежених вважають, що з поліпшенням самопочуття слід припинити прийом антибіотиків, а не завершувати приписаний курс лікування.

Висновки обстеження збіглися з розгортанням нової кампанії ВООЗ "Антибіотики: використовуйте обережно" - глобальною ініціативою, покликаною поліпшити розуміння проблеми і змінити користування антибіотиками.