Росія підготувала нові цензурні закони для ЗМІ

Уряд Росії підготував законопроект, що вводить нові обмеження для російських та іноземних ЗМІ

Заступник міністра зв'язку Олексій Волін підтвердив, що його міністерство розробило такі поправки, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Документ вже схвалила урядова комісія з законопроектної діяльності, тепер він повинен бути розглянутий на засіданні кабінету міністрів, після чого відправиться до Держдуми.

У законопроекті прописана заборона засновувати ЗМІ громадянам, які мають судимість за злочини проти основ конституційного ладу, державної і суспільної безпеки.

Крім того, внесено зміни до закону про вихідні дані. Якщо зараз вихідні дані зобов'язані вказувати тільки періодичні друковані видання, теле- і радіопрограми, то тепер їх зобов'язані будуть вказувати і мережеві ЗМІ.

Ці зміни дозволять Роскомнадзора та іншим зацікавленим відомствам своєчасно реагувати на поширення "деструктивної інформації" в інтернеті, так як контактні дані тепер будуть у відкритому доступі, відзначають автори законопроекту.

Інший блок поправок стосується роботи іноземних ЗМІ в Росії. Іноземним друкованим ЗМІ зможуть відмовити у дозволі на поширення своєї продукції на території Росії, якщо видання порушить 4-ту статтю закону про ЗМІ ("неприпустимість зловживання свободою масової інформації") і закон "Про протидію екстремістської діяльності". Вже видані дозволи можуть бути анульовані при невідповідності цим вимогам.