У ГПУ розповіли, хто керував "тітушками" під час Майдану

Координацію, набір та фінансування "тітушок" здійснював екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко за вказівкою екс-президента Віктора Януковича

Про це заявив начальник управління спецрозслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк, передає Еспресо.TV.

"Уже в лютому (2014р. - ред.) безпосередньо з представниками правоохоронців "тітушки" вчиняли злочини і побиття, діючи скоординовано, вчиняючи злочини і побиття протестувальників", - заявив він.

Горбатюк повідомив, що координацію здійснював колишній міністр внутрішніх справ Захарченко та люди з його оточення. Вони займалися координацією, підбором і фінансуванням "тітушок".

"Це робилося з відома та за вказівкою колишнього президента", - уточнив Горбатюк.

"Встановлено, що люди з оточення Захарченка, яким уже повідомлено про підозру, - а це, зокрема, Зубрицький, а також інші особи, підбирали осіб із різних регіонів країни, які вже в свою чергу підбирали відповідних бійців для виконання тих чи інших завдань".

Він пояснив, що за результатами розслідування було чітко встановлено, що протиправна діяльність "тітушок" не була спонтанною - вона була скоординована представниками колишньої влади. 

За його словами, із посиленням протистояння на Майдані "тітушок" стали більше залучати до злочинів проти протестувальників. Спочатку це була прихована діяльність, - викрадення активістів, побиття мітингувальників начебто в стороні від влади. Пізніше це набуло системного характеру.

"У більшості випадків встановлено, що мітинги Антимайдану здійснювалися за кошти, без будь-якого власного бажання тих, хто там перебував", - сказав Горбатюк. Він також уточнив, що силовики видавали найманцям спецзасоби для атак на демонстрантів.