Україна втратить від продуктового ембарго Росії $600 млн, - Яценюк

Україна втратить близько $600 млн експорту від російського продуктового ембарго

Про це на засіданні Кабміну заявив прем`єр-міністр Арсеній Яценюк, передає Еспресо.TV.

"Україна провела свою оцінку втрат від введення ембарго Росією. На 2016 рік наша попередня оцінка, що країна втратить близько $600 млн експорту до РФ", - заявив він.

Яценюк також додав, Україна втричі скоротила залежність від російського ринку і на сьогодні така залежність становить 12,5%.

Крім того, прем'єр доручив МЗС та торговому представнику України після зустрічі з торговим комісаром ЄС розробити спільний план щодо подолання негативних наслідків введення ембарго Росією.

Зазначимо, міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв повідомив, що уряд Росії прийняв рішення ввести з 1 січня продембарго проти України.

Як повідомлялося, раніше РФ неодноразово наполягала на необхідності відкласти набуття чинності договору про зону вільної торгівлі Україна-ЄС.

Глава Міністерства економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв раніше заявляв, що дія продовольчого ембарго РФ щодо України вступить в дію з 1 січня 2016 року в тому випадку, якщо Москві не вдасться домовитися зі своїми партнерами про додаток до договору про ЗВТ Україна-ЄС, снимающем ризики російської сторони.

А прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв пообіцяв з 1 січня 2016 року підвищити рівень митно-тарифного захисту щодо України.

В Україні порахували, що введення з 1 січня 2016 року Росією ембарго на імпорт української сільськогосподарської продукції та продуктів харчування призведе до зниження українського експорту на суму близько $140-205 млн.

Також торговий представник України Наталія Микольська заявила, що Україна може у відповідь заборонити імпорт з Росії, якщо остання введе ембарго.

В свою чергу в ЄС закликали Росію не вводити продуктове ембарго проти України у зв'язку з набранням чинності з 1 січня економічної частини Угоди про асоціацію.