Судді Конституційного суду повинні взяти самовідвід, - Павло Петренко перед допитом у ГПУ

Міністр юстиції Павло Петренко прийшов сьогодні до ГПУ на допит у справі щодо "тиску на Конституційний суд"

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Буду говорити правду, тому що вважаю, що захист інтересів українських громадян у Конституційному суді полягав у тому, щоб зберегти закон про люстрацію. Жодним чином не є тиском на суддів", - сказав Павло Петренко перед допитом у Генпрокуратурі.

Він повідомив, що у заяві нардепа від Опозиційного блоку Миколи Скорика зазначається, що міністр юстиції тиснув нібито на суддів Конституційного суду. Тиск полягав у тому, що під час засідання суду Петренко озвучив позицію про те, що судді повинні взяти самовідвід через конфлікт інтересів.  

"Ті судді, які мають конфлікт інтересів, які повинні у будь-якій європейській країні взяти самовідвід або піти у відставку, маючи ситуацію з так званим рішенням 2010 року, коли вони Януковичу фактично дали повноваження, що призвели до узурпації влади, цього не зробили. Тому я публічно заявляв і буду заявляти про те, що низка суддів у цій справі повинні взяти як мінімум самовідвід і не брати участь у розгляді справи. Щодо них закон про люстрацію також може бути застосований", - сказав Петренко.

Він уточнив також, що ряд депутатів від Опозиційного блоку подали заяви щодо порушення кримінальних проваджень проти Павла Петренка та Арсенія Яценюка за те, що вони нібито "тиснуть на суддів інших судів, озвучуючи, що в судах є корупція".

"Я думаю, тоді всі українські громадяни, знаючи що в судах є корупція, тиснуть на суддів і можуть бути підозрювані в таких справах", - сказав Петренко.

Він порекомендував правоохоронцям займатися розслідуванням "реальних кримінальних проваджень", в тому числі щодо корупційних злочинів і розкрадання коштів владою Януковича.

Нагадаємо, ГПУ вже допитала депутата Єгора Соболєва щодо можливого тиску на Конституційний суд.