МОЗ хоче заборонити продаж ароматизованих цигарок

На думку МОЗ та активістів, тютюнові компанії просувають привабливі сигарети із характерним запахом, щоб залучити нових клієнтів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сайт голови Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець.

Учора, у Міжнародний день відмови від куріння, активісти Коаліції "За вільну від тютюнового диму Україну" провели акцію з вимогою заборонити виготовлення та продаж ароматизованих сигарет в Україні. До акції долучилися депутати, міністерство охорони здоров’я і Бюро ВООЗ в Україні.

Більше 30 видів ароматизованих сигарет продаються в Україні, що займає 22% всього ринку. Саме діти та молодь є основною цільовою аудиторією тютюнової індустрії, оскільки 70% курців набувають нікотинову залежність до 18 років, а 94% – до 25-річного віку. Тютюнові компанії просувають привабливі сигарети із характерним запахом, щоб залучити нових клієнтів.

Чисельні наукові дослідження довели, що смакові, ароматичні та фармакологічні інгредієнти є небезпечними, оскільки роблять сигарети привабливим, стильним продуктом для потенційних курців, та разом із нікотином посилюють появу залежності.

Із 20 травня 2016 року у всіх країнах ЄС сигарети зі смаками ванілі, яблука, полуниці, шоколаду та іншими ароматизаторами, згідно нової Директиви ЄС, будуть заборонені, як такі, що вводять в оману споживачів. У травні 2015 був зареєстрований законопроект №2820 "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну". Документ є кроком до реалізації Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну і Директиви ЄС.