До татар силу застосовувати не будуть, – Порошенко

Між учасниками блокади і правоохоронцями сталося "непорозуміння"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Громадське.ТВ".

"Люди подумали, що це спроба відновити електропостачання. А насправді, якщо за такої погоди, коли дощить, стовпи впадуть, і не буде проведено заземлення, то можуть постраждати люди. Ми з цим повністю згодні, зараз зв’яжемося з нашими людьми там і попросимо, щоб вони дозволили спеціалістам зробити свою роботу", – сказав кримськотатарський політичний та громадський діяч Мустафа Джемілєв на мітингу під Адміністрацією президента після зустрічі з Порошенком.

Ремонтники не збираються відновлювати лінії, а хочуть заземлити кабелі, щоб люди не постраждали. Про це повідомив кримськотатарський політик та суспільний діяч Рефат Чубаров після зустрічі з президентом України.

"Президент дав доручення уряду у понеділок-вівторок припинити торгівлю з Кримом. Договір на постачання електроенергії завершується. А новий договір, якщо його будуть укладати, обов’язково і напряму має бути пов’язаний із дотриманням прав людини на тимчасово окупованих територіях", – сказав він.

Чубаров заявив, що кримські татари будуть шукати шляхи, які б задовольнили тих людей, що залишилися на окупованій території, і укріплювали міцність Української держави.

Джемілєв сказав, що всі наступні дії правоохоронних органів в обов’язковому порядку будуть погоджуватися із штабом, який проводить блокаду.

"Але ситуація дуже складна. Через зупинку електроенергії зараз Росія вже призупинила постачання антрациту, а це означає, що буде паралізована діяльність семи електростанцій в Україні і, відповідно, в частину регіонів України не буде поступати електроенергія", – зазначив він.

Договір про вільну економічну зону з Кримом буде переглянутий, передає слова президента Джемілєв.

"Як і в якій формі – зараз вирішується. Найближчим часом рішення Кабміну щодо руху транспорту на окуповану території Криму буде призупинено. Ми разом із Кабміном переглянемо той необхідний перелік, який в певному об’ємі доведеться дозволити, щоб мешканці Криму, симпатики України, зберігали вірність своїй країні і не постраждали", – сказав Порошенко на зустрічі із Чубаровим та Джемільовим.

Нагадаємо, на кордоні з Кримом відбулися зіткнення між активістами і Нацгвардією. Постраждали близько десяти людей. На кордоні з Кримом побили журналістку ATR. До Адміністрації президента Порошенко прийшли татари і люди з Майдану.

Як наголосив Чубаров, коментуючи події, "кримські татари не дадуть нікому шансу використати їх проти незалежної України".

Під час сутичок полковник поліції отримав ножове поранення.