Китай не відмовиться від Південно-Китайського моря, - МЗС

Китай продовжуватиме будівництво військових і цивільних об'єктів на своїх штучних островах у спірному Південно-Китайському морі

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Китаю Лю Женьмінь у неділю на саміті держав Південно-Східної Азії в Малайзії, передає Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

"Створення і підтримання необхідних військових об'єктів це те, що потрібно для цілей національної оборони Китаю і для захисту цих островів і рифів", - сказав Лю Женьмінь.

Він уточнив, що Китай не мілітаризує Південно-Китайське море, а, натомість, планує "розширити і модернізувати" цивільні об'єкти на островах, «щоб краще обслуговувати комерційні кораблі, рибальські човни, щоб допомагати проблемним суднам і надавати більше громадських послуг».

"Цього разу США дуже промовисто направили військові кораблі всередину 12-мильної зони штучних островів і рифів Китаю, що виходить за межі свободи судноплавства. Це політична провокація, і її мета полягає в перевірці реакції Китаю", - прокоментував Лю Женьмінь.

Раніше повідомлялося, що командувач військово-морськими силами Китаю адмірал У Шенлі заявив про існування ризику того, що "незначний інцидент може спровокувати війну", назвавши дії Вашингтона в Південно-Китайському морі "провокаційними".