Російські металурги хочуть вибити зі свого ринку Коломойського, - ЗМІ

Євразійський економічний союз (ЄАЕС) розглядає можливість введення антидемпінгового мита у розмірі 26,35% на ферросилікомарганец з України

Про це пише газета "Коммерсант" з посиланням на учасників ринку, передає Еспресо.TV.

Питання стоїть на порядку Євразійської економічної комісії (ЄЕК), однак російські виробники стали вважають, що введення подібного мита фактично призведе до дефіциту ферросилікомарганця на ринку, так як альтернативні постачальники не зможуть задовольнити попит.

Виробництвом феросилікомарганцю в Україні займаються три підприємства: Нікопольський, Запорізький і Стахановський заводи феросплавів. Всі вони входять до групи "Приват" Ігоря Коломойського.

Введення антидемпінгового мита в рамках ЕЕАС було ініційовано найбільшим виробником феросплавів в Росії - Челябінським електрометалургійним комбінатом (ЧЕМК), який входить до групи "Ариант" Олександра Арістова та Юрія Антіпова.

При цьому інші учасники ринку висловлюються проти цієї ідеї, оскільки поточних потужностей феросилікомарганцю на ринку може не вистачити, щоб задовольнити потреби, а пошук альтернативних постачальників - це додаткові витрати.

У ЄЕК відзначили, що тривають знайомитися з претензіями виробників, підсумкове рішення буде прийнято в 2016 році, причому в комісії не виключають, що мито виявиться нижче.

За даними ЄЕК, споживання феросилікомарганцю в ЄАЕС в 2011-2013 роках становило 482-552 тис. тонн на рік, а його випуск в союзі - 360-410 тис. тонн на рік. Щорічний експорт феросилікомарганцю з ЄАЕС становив 57-86 тис. тонн, імпорт - більше 200 тис. тонн, з яких 150-170 тис. тонн - припадало на Україну.