В Одесі на знаменитих Потьомкінських сходах активісти розгорнули величезний банер "Одеса - за порто-франко"

На Потьомкінських сходах в Одесі активісти громадського руху "Одеса - за порто-франко" розгорнули величезний банер на підтримку створення в регіоні особливого режиму

На Потьомкінських сходах в Одесі активісти громадського руху "Одеса - за порто-франко" розгорнули величезний банер на підтримку створення в регіоні особливого режиму

Про це повідомляє Еспресо.TV.

У ході заходу виступив лідер руху Олексій Цвєтков, який зазначив, що "Порто-франко" - це перспективний проект, який врятує Одеський регіон від затяжної соціально-економічної кризи, допоможе створити робочі місця і скоротити податковий тягар.

"Майбутнє в наших руках - ось що написано на нашому банері. Ми вважаємо, що Одесу врятує розширення повноважень нашого регіону. Ми можемо і вміємо самостійно визначати економічну політику. Але для цього Київ має делегувати нам адміністративні повноваження для вирішення проблем", - заявив Цвєтков. 

Він також підкреслив, що Одеса готова вибирати свого губернатора. "Коли демократії немає, трапляються такі непорозуміння, як Саакашвілі, наприклад. Вигнаний зі своєї країни, він приїхав до нас і отримав посаду губернатора. А в одеситів хто-небудь запитував? Звичайно, ні. Ми вважаємо, що Одеса готова вибирати губернатора", - сказав Цвєтков.

В ході заходу активісти роздавали листівки одеситам із закликом підтримати створення в Одеському регіоні режиму "порто-франко". Студент з Одеси Михайло Мельниченко зазначив, що життя одеситів стає все гіршим і регіону терміново потрібен новий проект розвитку. "Наш регіон знаходиться в досить важкому економічному становищі. Ситуація стає все гіршою. Я вважаю, що саме "порто-франко" - той самий свіжий проект, який дозволить поліпшити інвестиційний клімат і активізувати торгівлю", - зазначив він.

У лютому цього року активісти громадського руху "Одеса - за порто-франко" зібрали понад 40 000 підписів на підтримку введення в Одесі особливого режиму. Проект "порто-франко" знайшов підтримку і у Верховній Раді - 14 жовтня нардеп Євген Мураєв зареєстрував відповідний законопроект. Пізніше депутати від усіх фракцій підтримали "порто-франко", зокрема, лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко і лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Президент України вже дав дорученням прем'єр-міністру Арсенію Яценюку детально досліджувати законопроект, після того, як петиція на підтримку "порто-франко" набрала більше 25000 підписів на сайті глави держави. Ідея про створення "порто-франко" підтримана також і на міжнародному рівні: австрійський парламент з натхненням зустрів ініціативу про присвоєння Одеській області такого статусу. Про це заявив голова Комітету у закордонних справах парламенту Австрії Іоханес Хюбнер.