Вищий адмінсуд відмовився визнавати Єрофеєва і Александрова військовополоненими

Вищий адміністративний суд України відмовився розглядати позов адвокатів затриманих на Донбасі росіян Олександра Александрова і Євгенія Єрофеєва про визнання їх військовополоненими

Вищий адміністративний суд України відмовився розглядати позов адвокатів затриманих на Донбасі росіян Олександра Александрова і Євгенія Єрофеєва про визнання їх військовополоненими

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на українську службу ВВС.

"Позов повернений", - повідомила адвокат пана Єрофєєва Оксана Соколовська.

Суд і раніше повертав позов адвокатам - для доопрацювання, після чого захист вносив його повторно.

Захист просив суд визнати Олександра Александрова і Євгенія Єрофеєва військовополоненими на підставі того, що вони нібито проходили контрактну службу у лавах збройних формувань самопроголошеної "ЛНР".

"Відповідачем у цій позовній заяві є Україна в особі президента України Петра Порошенка. Крім того, третьою особою є Генпрокуратура, СБУ та товариство Червоного хреста України, який також визнає, що вони є військовополоненими, і до них повинні застосовуватися норми Женевської конвенції, а не кримінальне переслідування", - пояснювала Оксана Соколовська.

Визнання російських громадян військовополоненими допомогло б захисту організувати судовий процес відповідно до Женевської конвенції.

Варто додати, що Голосіївський районний суд міста Києва переніс розгляд справи спецназівців Головного розвідувального управління (ГРУ) Збройних сил Росії Олександра Александрова і Євгенія Єрофєєва на 25 листопада.

Нагадаємо, 10 листопада суд розпочав розгляд справи по суті. Єрофєєв і Александров одразу відмовились визнавати свою вину. На попередньому засіданні суду 17 листопада Єрофєєв заявив, що під час слідства до нього застосовувалися тортури.

Військовослужбовців ГРУ ГШ РФ Александрова і Єрофєєва затримали 16 травня 2015 року у зоні проведення АТО в районі м. Щастя Луганської області. Генпрокуратура пред'явила затриманим підозру у терористичній діяльності, незаконному перетині кордону, зберіганні зброї і розв'язанні війни.