Туреччина запевнила, що збила невизначений літак

Туреччина доповіла Радбезу Організації Об’єднаних Націй, що збила невизначений літак, який порушив повітряний простір країни, і аргументувала своє право на такі дії

Туреччина доповіла Радбезу Організації Об’єднаних Націй, що збила невизначений літак, який порушив повітряний простір країни, і аргументувала своє право на такі дії.

Про це на засіданні послів п’яти країн-постійних членів Радбезу ООН заявив посол від Туреччини Халіт Цевік, передає Еспресо.TV з посиланням на Thomson Reuters.

"Два літаки порушили повітряний простір Туреччини вранці у вівторок і були попереджені 10 разів протягом п’яти хвилин про необхідність змінити напрям", - сказав Цевік.

Він додав, що інформації про країну походження літаків у Туреччини не було через відсутність відповіді на запити. Обидва літаки проігнорували попередження, продовжили рухатись і порушили повітряний простір країни, залетівши вглиб на 2,2 км протягом 17 секунд.

Повідомляється, що перший літак покинув повітряний простір Туреччини, в той час, як другий продовжував політ над її територією.

"Після порушення літак 1 залишив повітряний простір Туреччини. По літаку 2 вдарили в момент, коли він перебував у повітряному просторі Туреччини, турецькі F-16, які здійснювали патрулювання цього району відповідно до бойового статуту", - сказав посол.

Він уточнив, що "літак 2" впав на території Сирії.

Раніше повідомлялося, що Вашингтон вважає, що збитий Туреччиною російський літак був у турецькому повітряному просторі лічені секунди.

Росія заявила військовому аташе Туреччини офіційний протест у зв'язку з атакою турецьких винищувачів на російський бомбардувальник Су-24, яку в Міноборони РФ вважають "недружнім актом". Представник очолюваної США коаліції проти "Ісламської держави" полковник Стів Уоррен підтвердив, що Туреччина 10 разів попередила російський літак, перш ніж збити.

Міноборони Росії підтвердило збиття Туреччиною російського винищувача.

Представники турецької влади заявляють, що збиття літака не було спрямоване проти жодної конкретної країни, а мало лише оборонити турецькі території.