Відсипатися на вихідні небезпечно для здоров’я, - вчені

Група вчених з Пітсбурга з'ясували, що недосипання та надмірний сон викликають діабет, ожиріння і серцево-судинні захворювання

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на UPI.

Група американських дослідників, очолюваних фахівцем зі сну, з'ясували, що у людей, які сплять до 6 і менше годин на добу, в 4 рази вищий ризик захворіти при контакті з вірусом, ніж у тих, хто спить понад 7 годин.

Патрісія Вонг і її колеги стежили за здоров'ям і способом життя майже 500 чоловіків і жінок у віці від 30 до 54 років. Всі учасники експерименту носили спеціальні браслети, які відстежують їх активність під час дня і характер сну ночами.

Виявилося, що 85% учасників намагаються компенсувати недолік сну в робочі дні на вихідних - вони лягають спати пізніше і довше сплять. У тих чоловіків і жінок, чий розпорядок сну і неспання у вихідні найсильніше відрізнявся від режиму, характерного для будніх днів, спостерігалися найбільш серйозні проблеми зі здоров'ям. Вони частіше страждали від зайвої ваги і резистентності до інсуліну, рівень холестерину в крові був підвищений.

Все це вказує на те, що серед людей, що воліють відсипатися на вихідних, ризик розвитку діабету і серцево-судинних захворювань вищий, ніж серед тих, хто протягом усього тижня дотримується одного і того ж режиму.