Німецькі вчені виростили міні-кишечник для вивчення на ньому травлення

Дослідники з Технічного університету Мюнхена у своїй лабораторії створили міні-кишечник зі стовбурових клітин

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на NDTV.

Раніше цей метод зарекомендував себе в регенеративній медицині. Вчені збираються проводити на міні-кишечнику дослідження функцій травлення на молекулярному рівні.

У процесі дослідження фахівці виділили невеликі ділянки кишки мишей, що містили стовбурові клітини. На наступному етапі кишку помістили в живильний розчин для стимуляції росту. У підсумку через кілька днів зі стовбурових клітин у пробірці утворився сферичний органоїд. Його розмір склав чверть міліметра. 

За словами вчених, міні-кишечник демонструє всі функції справжнього кишечника і підходить для використання в наукових дослідженнях.

Завдяки величезній площі поверхні, порівнянної з двокімнатною квартирою, і великій кількості нейронів, кишечник іноді називають черевним мозком. Крім того, кишечник поглинає поживні речовини, що впливає на наш імунітет і метаболізм в цілому. За допомогою спеціальних сенсорних клітин в кишковій стінці регулюється виділення в кровоток гормонів. Таким чином, кишечник - це досить складний центр управління.

Експериментальний кишковий орган здатний активно всмоктувати живильні речовини і ліки. Також він виділяє гормони у відповідь на прийом їжі. А клітини міні-кишки в стані обмінюватися сигналами для контролю цих процесів. Дослідники можуть тривалий час працювати з кишковими органоїдами і вирощувати їх знову в лабораторії. 

Це значно скоротить використання експериментальних тварин. Учені розповіли, що наступним кроком буде створення міні-кишечника з біопсійного (прижиттєве видалення шматка ураженої тканини для мікроскопічного дослідження) матеріалу людини.