У МОЗ пояснили, коли і які вакцини закуповуватимуться

У міністерстві дали роз’яснення щодо закупівлі трьох вакцин – від сказу, правця та ботулізму

У міністерстві дали роз’яснення щодо закупівлі трьох вакцин – від сказу, правця та ботулізму.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров’я.

У міністерстві зазначають, що причиною дефіциту багатьох вакцин є, насамперед, недостатня кількість закупівель необхідних імунобіологічних препаратів в попередні роки, у тому числі і у 2014 році. Крім того, на світовому ринку існує брак окремих вакцин, що ускладнює сьогодні їхнє замовлення. Ще однією причиною труднощів є те, що у деяких препаратів закінчився термін дії реєстрації, а окремі види вакцин не зареєстровані в Україні, відтак не можуть бути закуплені.

Зокрема, у міністерстві дали роз’яснення щодо трьох вакцин – від сказу, правця та ботулізму.

МОЗ України закуповує вакцини від сказу відповідно до попередніх заявок регіонів та в межах того фінансування, яке виділяється з Державного бюджету на проведення імунопрофілактики. Також закупівля вакцин для попередження сказу може здійснюватися за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством. У 2015 році вакцини від сказу лише будуть закуповуватися через Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Окрім того, у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Донецькій областях ця вакцина є у надлишку, кількістю понад тисячі доз. А от у Кіровоградській, Полтавській, Хмельницькій та Чернівецькій областях даної вакцини немає.

У відомстві також зазначають, що вакцина для попередження сказу не є плановою і використовується лише за епідемічними показаннями – людям, які безпосередньо були покусані тваринами та яким лікар призначив курс профілактичних щеплень проти сказу.

Що стосується відсутності вакцини проти правця, це пояснюється тим, що  дана вакцина також не закуповувалася в Україні протягом останніх двох років, її залишки в регіонах відсутні. В переліку імунобіологічних препаратів, які ЮНІСЕФ закуповуватиме для України цього року, є і вакцина проти правця. Як тільки кошти від МОЗ надійдуть на рахунок Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), процес закупівлі буде розпочато.

Сироватка проти ботулізму дозволена для ввезення МОЗ на територію України у кількості 1500 упаковок. Цієї кількості має вистачити для потреб регіонів. Централізовано сироватка проти ботулізму МОЗ не закуповується.