Зона вільної торгівлі з ЄС і український бізнес: із заповідника в джунглі

Введення повноцінного режиму вільної торгівлі з європейським Союзом в 2016 році стане серйозним викликом для лідерів українського бізнесу, які звикли комфортно і безпечно жити у, свого роду, заповіднику

"Далеко не всі в Україні з оптимізмом чекають відкриття вітчизняного ринку", - пише у своєму блозі експерт аналітичної групи "Левіафан" Валентин Гладких.

"Цей заповідник ідеологи панівного класу свідомо створювали із закликом про необхідність виникнення" національної буржуазії "і дбайливо охороняли під гаслами" захисту національного виробника, - стверджує політолог, - насправді ж за цими шляхетними деклараціями ховалося цинічне і прагматичне бажання "вітчизняної буржуазії" будь ціну уникнути конкуренції з міжнародним капіталом ".

Гладких акцентує увагу на тому, що представники кримінально-олігархічних кланів зовсім не зацікавлені в перетворенні українського неофеодального заповідника в справжні капіталістичні джунглі, де місцевим хижакам буде відведена роль дичини.

Незважаючи на пафосні промови і бравурні заяви, нинішній панівний клас мало зацікавлений в реальних змінах в Україні, адже це означає зміну комфортних для нього правил гри, що може призвести до вимирання місцевих мастодонтів. Більшість вітчизняних бізнесменів не мають перспективи виходу на європейський ринок, а перспектива приходу на український ринок іноземців їх лякає.

Як приклад, експерт описує перспективи конкуренції учасників вітчизняного та зарубіжного інвестиційного ринків: "Вірогідність того, що в умовах відкритого цивілізованого ринку "найвідоміший інвестиційний банкір" І.Мазепа зможе конкурувати з Дж.Соросом не набагато перевищує ймовірність виживання АвтоЗАЗу при конкуренції з BMW".

Для того, щоб отримати відповідь на питання про те, хто насправді гальмує процес євроінтеграції, політолог закликає звернути увагу на близькість багатьох "бізнес-обдарувань" до владі.

"В умовах заповідника навіть курченки, мазепи і стоматологи можуть стати мільярдерами. А в умовах справжньої, конкурентної, ринкової економіки всі вони приречені на загибель і зникнення", - підсумовує Валентин Гладких.