Голубів навчили виявляти рак молочної залози

Після відповідного навчання птахи виявилися здатними достовірно відрізняти пухлину молочної залози від доброякісних утворень на фотографіях

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Українські новини.

Що ще цікавіше, голуби навчилися застосовувати отримані знання до наступного набору тестових зразків. 

У трьох експериментах взяли участь сизі голуби, яких тримали в індивідуальних камерах на спеціальній дієті. Їм демонстрували знімки зразків доброякісних і злоякісних утворень молочних залоз і, якщо птах правильно вказував тип пухлини, йому давали корм.

Курс навчання тривав 15 днів. У ході першого експерименту голубам показували гістологічні препарати новоутворень при різному збільшенні, у другому експерименті демонстрували рентгенівські знімки характерних для пухлини мікрокальцифікацій, а в третьому - мамограми з ущільненнями без кальцифікатів, а також різні зображення із зразками як злоякісних, так і доброякісних пухлин.

Зрештою птахи навчилися відшукувати характерні для онкологічних захворювань мікрокальцифікації на мамографічних знімках. Точність сприйняття голубів, що цілком закономірно, залежала від наявності кольору в зображенні і якості знімка.