Коболєв пояснив, чому Україна відмовилася від російського газу

Україна відмовилася від закупівлі російського газу через більш вигідні цінові пропозиції від країн Європейського Союзу в порівнянні з пропозиціями Росії

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє Еспресо.TV.

"З міркувань комерційної доцільності й з міркувань оптимізації всієї української економіки зараз більш доцільно купувати газ з європейського напрямку", - наголосив він.

За словами Коболєва, Україна зараз може обійтися без постачання російського газу, не відчуваючи критичних ситуацій.

"По-перше, було зроблено багато зусиль в напрямку диверсифікації постачання газу в Україну. І ті зусилля почали зараз давати реальний ефект. Тобто ми зараз маємо можливість купувати весь необхідний обсяг газу з європейського напрямку", - пояснив він.

Другим аспектом, за словами глави правління "Нафтогазу", є зменшення споживання.

"Зменшення споживання відбувається через декілька причин. Звичайно, негативною причиною є не зовсім сприятлива економічна ситуація і зменшення споживання промисловістю. Але так само найбільша економія відбувається у соціальній сфері. Там відбувається зменшення споживання газу населенням, там відбувається оптимізація витрат палива і в інших сферах", - підкреслив Коболєв.

Він зазначив, що ці дві тенденції якраз і забезпечують той факт, що Україна стала в питаннях газу фактично незалежною країною.