У День пам’яті жертв Голодоморів Еспресо.TV покаже телесеріал "Українська ніч 33-го"

29 листопада, в День пам’яті жертв Голодоморів в Україні, Еспресо.TV покаже документальний серіал Володимира Георгієнка та Леоніда Мужука "Українська ніч 33-го", знятий на студії Укртелефільм

Цього року проекту виповнюється 20 років. На час створення фільму – в перші роки незалежності, викладені в ньому факти були почуті суспільством вперше. 

Комуністична партія наполягала на забороні фільму – однак, долю стрічки вирішив перший український президент Леонід Кравчук, який підтримав публічний показ. Після виходу серіалу в ефір вдома в авторів розпочався шквал телефонних дзвінків шокованих і вдячних глядачів – це був прорив, порушення багаторічного табу, накладеного на цю тему. Деякі твердження авторів фільму виявилися пророчими. 

Як зазначив в ефірі Еспресо.TV сценарист та автор закадрового тексту Леонід Мужук, "у фільмі вперше прозвучала думка про те, що пам'ять про Голодомор має вшановуватися на загальнонаціональному рівні, а комуністичний режим має бути засуджений та заборонений так само, як і фашизм". Серіал до сьогодні залишається найповнішим телевізійним дослідженням на тему голоду в Україні і не втрачає свою актуальність, адже, за словами автора фільму Леоніда Мужука, пояснює причини багатьох сучасних процесів: "Саме в 30-ті роки минулого століття, почалася сучасна гібридна війна – винищення та підкорення українського етносу - носія унікальних мови та культури, та завезення росіян взамін заморених голодом людей на звільнені території – зокрема, східні. Деякі з них стали українцями, а декого з них у російських новинах тепер називають "русскоязычное население", щоб приховати справжню агресію та війну", - говорить Леонід Мужук. 

Фільм створений  на основі кіно та фотодокументів ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного та РДАКФД. Творці фільму нагадують, що деякі з авторів хронікальних кадрів заплатили за них ціною власних життів – адже за зйомки голодуючих українців у 1933-му році розстрілювали.

Показ спланований за підтримки Державного Комітету з Телебачення та Радіомовлення України а також за сприяння студії Укртелефільм.

"Українська ніч 33-го" буде показаний на Еспресо.TV 29 листопада, в суботу, о з 10:00 до 15:00. Показ розпочнеться розмовою з одним з авторів фільму Леонідом Мужуком.