У Міненерго розповіли, скільки Україна проживе без російського вугілля

Припинення поставок електроенергії до Криму спричинило зупинку поставок вугілля із зони АТО і Росії, а енергосистема України забезпечена вугіллям дефіцитних марок на 45-50 днів з урахуванням поставок з ПАР

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин на засіданні парламенту в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нам на даний момент обмежена поставка вугілля з неконтрольованих територій, а також з РФ. На даний момент запаси вугілля на наших ТЕС достатні для того, щоб працювати протягом, як мінімум, місяця ... Для того, щоб вирішити питання з ритмічним забезпеченням наших станцій, ми активно проводимо переговори з постачальниками з ПАР, на сьогодні вже в процесі доставки два кораблі - 168 тис. тонн для "Центренерго", а також 80 тис. тонн для ТЕЦ", - сказав він.

Демчишин уточнив, що дві партії вугілля з ПАР прибудуть в Україну 4 і 12 грудня.

"Тобто, протягом грудня буде поставлено додатково близько 250 тис. тонн антрацитів... На складах такого вугілля більше 1 млн тонн, крім того, ці 250 тис. тонн - це дає впевненість, що, як мінімум, такі 45-50 днів наша енергетична система буде перебувати в стабільному виробничому процесі. За цих 50 днів однозначно можна знайти рішення, щоб поставляти вугілля, у тому числі з ПАР і від інших постачальників", - сказав він.

Демчишин зазначив, що переорієнтація на поставки вугілля з ПАР матиме деякий негативний вплив на тариф, дане питання опрацьовується з НКРЕКУ.