Сьогодні українці вшановують пам’ять жертв Голодомору

В Україні 28 листопада вшановують пам'ять жертв голодоморів, у результаті яких, за оцінками істориків, померли від 7 до 10 мільйонів українців

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Загальнонаціональні заходи до Дня пам'яті жертв Голодомору пройдуть по всій Україні та як мінімум у 36 країнах світу.

Сьогодні передбачені жалобні заходи на території Національного музею "Меморіал жертв Голодомору", що розташований у Києві. О 15:15 там має з’явитися президент України Петро Порошенко.

О 16:00 пройде загальнонаціональна хвилина мовчання. По всій Україні о цій годині стартує акція "Запали свічку". Кожен бажаючий може запалити свічку у своєму вікні чи віднести свічку до пам'ятнику жертвам Голодомору.

По всій Україні заплановано проведення наукових, інформаційних та культурно-мистецьких заходів, виставок, презентацій тощо.

Сьогодні буде приспущено Державний прапор України та обмежено проведення розважальних заходів.

Щороку Український інститут національної пам'яті пропонує спеціальну тему Дня для підкреслення певного аспекту трагедії Голодомору 1932-1933 років. Цього року такою темою є "Люди Правди", а гаслом – "Щоб світ знав". Мова йде про тих, хто публікував статті в західній пресі, фотографував і описував побачене чи пережите. Це журналісти, громадські діячі, політики, вчителі, селяни.

У ХХ сторіччі наш народ пережив три голодомори: 1921-1923 років, 1932-1933 років та 1946-1947 років.

У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини, щогодини - 1440, щодоби – 34 560. Упродовж десятиліть голодомор в Україні замовчувався. Дослідження з цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-х років XX століття.