Психологи вигадали, як побороти страх перед стоматологом

Психологи з Великої Британії розробили особливий набір прийомів, що змушують людей не боятися походів до стоматолога

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на British Dental Journal.

Британські вчені розробили особливу терапію, яка змушує дітей і дорослих, які панічно бояться стоматологів і відкладають похід до зубного до останнього, не боятися лікарів.

"Людям з дентофобією доводиться приймати заспокійливі і знеболюючі для того, щоб вони розслабилися і дозволили провести лікування. Це все одно не допомагає їм боротися зі страхом в довгостроковій перспективі, і наша методика націлена саме на вирішення цієї проблеми. П'яти сесій нашої поведінкової терапії досить для того, щоб такі пацієнти не потребували заспокійливих при відвідуванні зубного кабінету", - заявив Тім Ньютон  з Королівського коледжу Лондона.

Ньютон і його колеги розробили і випробували цю методику на практиці, спостерігаючи за гігієною ротової порожнини, станом зубів і поведінкою кількох десятків добровольців, частина з яких до смерті боялася зубних лікарів. 

Ключовим елементом психологічних прийомів був тест, що дозволяв британським медикам виділити те, що саме лякало учасників експерименту, і цілеспрямовано боротися з цією фобією під час сесій терапії. За словами Ньютона, більша частина учасників боялася уколів, і лише невелика частина побоювалася самих лікарів або інших атрибутів стоматології.

Після чотирьох-п'яти сесій занять з психологом, приблизно кожен четвертий учасник експерименту позбувався від необхідності приймати заспокійливі ліки перед лікуванням зубів, і втрачав страх перед стоматологами. Як розповідає Ньютон, це позитивно позначалося на стані всього їхнього рота в цілому.