Українські військові скаржаться на поставки застарілого озброєння зі США, - Washington Post

З моменту початку конфлікту на Донбасі США поставили Україну озброєнь на суму понад $260 млн, однак значна частина обладнання є сильно застарілою

Про це The Washington Post на умовах анонімності повідомили представники Збройних Сил України, передає Еспресо.TV.

Так, у розпорядженні підрозділу, який базується під Донецьком, знаходиться кілька позашляховиків Humvee, які були вироблені ще в 1980-х роках. На трьох з них встановлені пластикові двері і вікна, через що люди, що знаходяться всередині, фактично не захищені. У іншого позашляховика відвалилися колеса, після того як на ньому проїхали кілька сотень кілометрів. За словами механіка, автомобіль занадто довго простоював на складі.

Інший загін, що складається з 120 чоловік, отримав від Пентагону одиночний бронежилет. Мова йде про модель, яку США перестали використовувати ще з середини 2000-х.

"Якщо американці збираються посилати нам обладнання, не треба нам привозити бушний мотлох", - сказав один із командирів.

Як відзначає видання, поставки застарілого обладнання сіють невдоволення серед українських солдатів, які беруть участь в АТО. 

Одне з джерел видання в Пентагоні зазначило, що причина поставки застарілого озброєння пов'язана з тим, що влада США не була готовою до значної залученості до конфлікту Росії, яка, як вважають на Заході, надає військову допомогу терористам Донбасу. 

Інший представник Пентагону підтвердив, що США відправляють в Україну обладнання, яке не використовується американськими військовими.

Він зазначив, що в деяких випадках відправлені Humvee можуть йти на запасні деталі. "Вони недостатньо гарні, для того щоб на них їздити, але їх можна розібрати і знайти застосування деталей", - сказав він.

Командир підрозділу, який отримав позашляховики, в розмові з газетою уточнив, що машини мали бути поставлені в робочому стані. При цьому він відзначив, що заміна одного колеса Humvee обходиться приблизно в $1000, тоді як весь автомобіль обходиться в $2000, тому покупка позашляховиків для розбору на запчастини може бути вигідною.