Аваков пояснив, за що хоче арештувати Фірташа

Поліція розслідує два кримінальні провадження, пов'язані з олігархом Дмитром Фірташем

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, передає Еспресо.TV.

За словами Авакова, в рамках одного з них українські правоохоронці домовилися із США про залучення експертів ФБР. МВС України очікує рішення Міністерства юстиції США про передачу кримінального провадження ФБР за пред'явленими Фірташу звинуваченнями.

"Як тільки таке клопотання надійде, правоохоронні органи України можуть прийняти рішення - в рамках ст. 597 КПК України - про превентивний 40-денний арешт Фірташа і подальше розслідування", - зазначив Аваков.

Він додав, що одне з проваджень, яке розслідується Національною поліцією України щодо Фірташа, стосується групи компаній Ostсhem. Провадження порушено за ст. 191 ч. 5 КПК України з приводу нанесення збитків державі в сумі 5,742 млрд грн.

Друга справа - стосовно колишніх керівників НАК "Нафтогаз України", посадових осіб Кабінету міністрів і компанії "РосУкрЕнерго АГ" Фірташа, підозрюваних у змові й нанесенні збитків Україні шляхом списання з державної компанії на користь "РосУкрЕнерго АГ" 11 млрд куб. м газу і 1,1 млрд куб. м газу у вигляді штрафних санкцій.

Також, за словами Авакова, Національною поліцією порушено провадження за фактом звернення Національного банку України про неповернення кредиту рефінансування банку "Надра", гарантованого особисто Фірташем.

У рамках цього провадження МВС і Національна поліція України домовилася з ФБР США, в рамках міжнародного правового доручення, про притягнення експертів ФБР до роботи над матеріалами справи, оскільки низка сумнівних фінансових операцій проводилася з використанням банків США.

Водночас міністр підтвердив, що бійці батальйону "Азов"заарештують олігарха, як тільки той прибуде в Україну.