Децентралізація "армійського общепіта" закінчиться колапсом - Жовтенко

Спроба провести "децентралізацію" системи харчування в армії може призвести до колапсу і втрати контролю за тим, що відбувається у військових частинах.

Про це у своєму блозі на "Лізі" заявив експерт з проблем національної безпеки Тарас Жовтенко.

За його даними, автором ідей децентралізації в армії є заступник міністра оборони Юрій Гусєв, який подав у відставку та опинився в центрі цілої низки корупційних скандалів, пов'язаних з держзакупівлями.

"Джерела в Міноборони повідомляють, що саме з ним (Гусєвим) пов'язана ідея проведення децентралізації в сфері армійського "общепіта", суть якої зводиться до того, щоб кожна військова частина сама укладала договори з підприємствами, що надають послугу годування військовослужбовців", - пише Жовтенко.

На думку експерта, "децентралізація" в тому вигляді, як її уявляють в "Волонтерському десанті", разом з електронними закупівлями, може стати "гримучою сумішшю", яка здатна призвести до вкрай негативних наслідків.

"Приміром, експеримент із закупівлями мазуту за новою системою був повністю провалений... Навесні і влітку Міноборони були проведені відкриті торги із закупівлі мазуту. Але втрутився "Волонтерський десант", процедури закупівель були або скасовані, або визнані такими, що не відбулися. Восени провели електронні торги. Велика частина лотів дісталася ДП "Укртранснафтопродукт". Держпідприємство запропонувало безпрецедентно низьку ціну - 6700 гривень за тонну мазуту! Для порівняння "Укртатнафта" пропонувала своїм клієнтам мазут по... 12100 гривень за тонну, тобто вдвічі дорожче. Коли компанія-переможець тендеру почала постачання палива, з'ясувалося, що під виглядом "товарного мазуту" військовими пропонуються низькосортні відходи нафтохімічного виробництва. Поставки були зупинені. У Мінооборони цей кричущий випадок не афішують, хоча частини як і раніше залишаються без палива ", - розповідає Жовтенко.

За словами експерта, електронна система закупівель подібним аферам ніяк не перешкоджає: бажаючим отримати контракт від Міноборони достатньо зареєструватися і запропонувати найнижчу ціну. Ніхто не контролює, чи зможе претендент виконати свої зобов'язання.

"А тепер уявімо, що замість мазуту подібна історія сталася з харчуванням. Знайшлися компанії, які заявили, що готові годувати солдатів за 10 гривень на добу. Прес-служба відомства рапортує про мільйони гривень економії, досягнутої завдяки прозорості закупівель і децентралізації. А далі компанія-переможець завозить замість продуктів черговий "сурогат". Помножимо це неподобство на сотні військових частин і отримаємо в підсумку повний розвал існуючої системи харчування військовослужбовців, втрату контролю за тим, що відбувається у збройних силах", - відзначає Жовтенко.

Резюмуючи, експерт висловив сподівання, що "недавні кадрові зміни в керівництві Міноборони покладуть край непродуманим експериментам".