Лідер опозиції М'янми та голова хунти зустрілися, щоб вирішити майбутнє країни

Двоє наймогутніших людей М'янми зустрілися вперше в житті, щоб помиритися та домовитись про долю країни

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The New York Times.

У середу лідер демократичної опозиції та нобелівська лауреатка Аун Сан Су Чжі зустрілася з головнокомандувачем збройних сил країни Мін Аунг Хлаїнгом.

Ця подія – один з етапів крихкого переходу влади у країні від військової хунти до цивільного уряду. Оскільки партія Аун Сан Су Чжі нещодавно виграла парламентські вибори, тепер її партія має сформувати уряд і дати старт реформам.

Саме військова хунта відмовилась визнавати попередню перемогу на виборах Аун Сан Су Чжі в 1990 році та посадила її під домашній арешт на 20 років.

Цього разу військові визнали перемогу демократів.

Читайте також: Крах генералів і рейтинг Путіна

Зустріч продовжувалась годину і її учасники не стали детально її коментувати, обмежившись загальними фразами.

"У нас була гарна дискусія, і все добре", - сказав головнокомандувач після зустрічі репортерам та поїхав геть.

Демократи будуть контролювати більшість у парламенті та матимуть право обрати наступного президента. Але військові залишають під своїм контролем чверть місць у парламенті та кілька важливих міністерств.

Генерал у відставці, який погодився на умовах анонімності прокоментувати The New York Times угоду про перехід влади, розповів, що процес буде відбуватися поетапно.

"У них (військових. – Ред.) є стратегія виходу. Вони виходитимуть з політики день за днем", - сказав відставний генерал. Також він зазначив, що у військових "є свої інтереси" і попередив, що новий уряд не зможе бути занадто стрімким у здійсненні реформ.

Видання пише, що військові мають багато бізнес-інтересів. Це, зокрема, нефритові та рубінові копальні, пивоварні, автобусні перевезення, тютюнова і текстильна промисловість, банківська сфера. Усі ці об'єкти здебільшого перебувають у колективній власності або належать відставним офіцерам.