Якщо знизити вартість лікування, гепатит С можна подолати за 10 років, - вчені

Учені з Єльського університету прийшли до висновків, що застосування новітніх препаратів проти гепатиту С може скоротити поширення інфекції

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на YaleNews.

У рамках роботи вчені розробили модель передачі вірусу, яка дозволила розрахувати ефект від застосування противірусних препаратів проти гепатиту С в довгостроковій перспективі. За словами дослідників, якщо щорічно збільшувати кількість пацієнтів, що проходять терапію новими лікарськими засобами, то протягом 10 років можна звести до нуля кількість нових випадків інфікування серед людей, що не використовують ін'єкційні наркотики.

Автори роботи підкреслюють, що для зниження захворюваності серед наркоманів може бути недостатньо тільки підвищення доступності нових методів лікування. Для цієї категорії пацієнтам необхідно надати можливість безкоштовно отримати нові шприци взамін використаних.

Ефективність препаратів останнього покоління в терапії вірусного гепатиту С перевищує 90%, однак висока вартість таких засобів істотно знижує їх доступність. Так, стандартна вартість 12-тижневого курсу лікування становить $84 тис., а з урахуванням того, що деяким пацієнтам потрібно два курси, - ціна лікування зростає до $168 тис.