Ми перерізаємо пуповину КДБ, - В'ятрович

Реалізація закону, яка передбачає передачу документів КДБ до Інституту національної пам’яті - це перерізання пуповини сучасної демократичної спецслужби від КДБ

Про це заявив директор Інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович у ефірі програми "Вечір з Миколою Княжицьким" на Еспресо.TV.

"Ця інформація важлива для громадян, для країни і для СБУ. Реалізація закону, яка передбачає передачу документів КДБ до Інституту національної пам’яті - це перерізання пуповини сучасної демократичної спецслужби від КДБ. Оця чекістська культура ще існує у СБУ. Бо ці люди вважають себе спадкоємцями цих радянських спецслужб. Розуміння того, що українська спецслужба розпочалася в 1991 році – це перезавантаження її", - заяви В'ятрович.

Він наголосив, що передача цих документів до інституту - це можливість зосередитися на тому, що українські спецслужби мають європейський зразок.

"Ті матеріали, які збереглися – це колосальний масив матеріалів, він значно більший ніж  у будь який з Балтійських країнах, більший ніж в Грузії. Там цих матеріалів було значно більше знищено. Як раз на базі цих матеріалів ми зможемо зрозуміти, що таке була комуністична система. Як функціонував цей комуністичний режим і таким чином завадити можливості відтворення", - сказав директор.

Він зауважив, що багато матеріалів знищувалися протягом всієї історії, після кожної зміни влади.

"Дивіться що ми маємо в сусідній державі – в Росії, яка повертається в радянське минуле. Починалося це все з закриття архівів, з поступової реабілітації радянського минулого. Потім поступове використання методів радянського минулого в сьогодення", - сказав В'ятрович.

Він зауважив, що те саме намагався зробити Янукович і це закінчилося розстрілом своїх же громадян на Майдані. 

Раніше повідомлялося, що СБУ розкриває чергову частину документів радянських спецслужб.