У Харкові вандали зруйнували пам'ятник репресованим кобзарям

У Харкові вандали частково зруйнували єдиний в Україні пам'ятник репресованим кобзарям

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив член громадської організації Спілки української молоді Роман Черемський, передає Еспресо.TV.

"Невідомі особи вірогідно в ніч з 1 на 2 грудня зірвали з пам’ятної брили центральний елемент композиції - виготовлену з бронзи розбиту бандуру, яка символізувала трагічну долю українського кобзарства, знищеного радянською владою на початку 1930-х років", - написав він.

Черемський нагадав, що саме в Харкові на початку 1932 року відбувся Кобзарський з’їзд, на який було звезено з різних областей тодішньої Радянської України 337 кобзарів, лірників і стихівничих. Усі вони за наказом радянської влади були розстріляні в ярузі під Харковом.

Вшановуючи пам'ять кобзарів, харківська громадськість у жовтні 1997 року встановила пам’ятний знак. Гроші на нього збиралися громадою понад сім років і для виконання проекту було запрошено визначного харківського митця Валерія Бондаря.

Активіст зазначив, що вандали скоїли злочин одразу після проведених у Харкові вшанувань жертв Голодоморів і політичних репресій, в час, коли нарешті в місті розпочалися декомунізаційні процеси.

Фото: Facebook Романа Черемського

"Цілком очевидно, що керувалися вандали єдиною метою - взяти моральний реванш над демократичними силами і дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію на Харківщині. Проте досягти задуманого затаєним злочинцям не вдасться - активісти харківської громади збираються вже у найближчий час відновити пам’ятний знак репресованим кобзарям у його первозданному вигляді", - наголосив Черемський.