В Росії занервували і почали рахувати ризики від турецьких контрсанкцій, - ЗМІ

Російська влада почали підраховувати потенційний ефект від турецьких контрсанкцій, про можливість введення яких в середу повідомив прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу

Про це пише в п'ятницю газета "Коммерсант", повідомляє Еспресо.TV.

За даними видання, Давутоглу, виступаючи перед бізнесом заявив, що Анкара розробила і готова запровадити заходи компенсації збитків від оголошених РФ економічних санкцій.

При цьому турецький прем'єр не пояснив, про які саме заходи йдеться.

Тим часом, за словами джерел видання, Мінпромторг почав прораховувати ризики ще до заяв турецького прем'єра. На цьому тижні міністерство рекомендувало "проаналізувати можливість переорієнтації поставок автокомпонентів з турецьких постачальників" і цікавилося термінами, в які це можна зробити.

Мінпромторг запропонував працюючим в РФ автоконцернам відмовитися від турецьких комплектуючих, щоб "хеджувати ризики" припинення їх поставок.

Російська влада поки не планує вводити заборону на поставки промтоварів з Туреччини, Мінпромторгу доручено опрацювати перелік обмежень по товарах, "який при необхідності може бути введений в дію".

За даними джерел видання, реакція галузі на рекомендацію Мінпромторгу була негативною, і зараз компанії "збирають переконливу доказову базу, яка пояснює, що цього не варто робити".

Одночасно виробники зерна, що експортують значну частину продукції до Туреччини, набагато більш серйозно розглядають ризики втрати контрактів. За даними джерела, ряд учасників ринку призупинив підписання контрактів з Туреччиною на експорт зерна.

За його словами, зараз вивозиться зерно за грудневими контрактами, але на січень поки контракти не укладаються.

Нервозність на ринку вже призвела до того, що трейдери почали закладати ризики у вартість зерна. За словами аналітика, від цього в першу чергу страждають російські сільгоспвиробники, вимушені продавати своє зерно за нижчими цінами. За останній тиждень вартість тонни пшениці в портах азовського басейну впала до 165 долара, тоді як тижнем раніше її ціна була 176 долара.

Все по темі: Антитурецькі санкції Росії.