Олімпійський чемпіон з України хоче жорсткого покарання росіян за допінг

Віце-президент НОК України, дворазовий олімпійський чемпіон з легкої атлетики Валерій Борзов підтримує найжорсткіші покарання винних у вживанні допінгу

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Р-спорт".

За словами Борзова, виявлення позитивної допінг-проби у росіянки Тетяни Андріанової за підсумками чемпіонату світу-2005 з легкої атлетики відповідає нульовій толерантності Міжнародного олімпійського комітету (МОК) до допінгу.

Андріанова здала позитивний допінг-тест на чемпіонаті світу з легкої атлетики 2005 року в Гельсінкі, на якому здобула "бронзу" в бігу на 800 м, і буде позбавлена медалі. У допінг-пробі Андріанової виявлений анаболічний стероїд станозолол. На росіянку накладено дворічну дискваліфікацію, результати спортсменки з 9 серпня 2005 по 8 серпня 2007 року анульовані. Таким чином, "бронза" повинна перейти до Марії Мутоли з Мозамбіку.

"Нічого дивного. Зараз вводяться нові технології виявлення допінгу. Проби, які зберігаються протягом восьми років, наприклад, йдуть на перевірку і під цю справу потрапляє велика кількість спортсменів минулих років, які вживали допінг. Це пов'язано з загальною позицією викорінення допінгу і покарання нечесних спортсменів. Виявлення допінгу через 10 років та позбавлення медалі відповідає нульовій толерантності. Загальна позиція світового спорту зараз, МОК оголосив про нульову толерантність з приводу вживання допінгу в спорті", - сказав Борзов.

За його словами, триває змагання між системою виявлення допінгу і чорним ринком, який продукує нові види допінгу.

"У цій конкуренції раніше перемагав чорний ринок. Зараз технології дозволяють виявляти фактично все, що пов'язано зі стимуляцією. Провідні антидопінгові лабораторії виявляють не тільки саму речовину або її похідні, але і її залишки. У підсумку залишки того часу підпадають під санкції зараз", - зазначив Борзов.