Рубан у суді розповів деталі викрадення Савченко з "ЛНР" в Росію

Свідок у справі Надії Савченко Володимир Рубан розповів про деталі затримання і можливий обмін полоненої

За словами свідка захисту у справі Надії Савченко, керівника громадської української організації "Центр обміну полонених" Рубана, "ЛНР" і не збиралися обмінювати її, передає Еспресо.TV.

"Я звільнив всіх людей зі списку, який ми обговорювали в "ЛНР", крім номер 5 - Надії", - заявив він на суді.

За словами Рубана, він передав до "ЛНР" список з 15-18 осіб для нерівнозначного обміну цих людей на Савченко. Про те, як Савченко потрапила в полон, йому розповів командир спецпідрозділу ГРУ "Вовкодав", позивний "Ворон". 

"За вимогами "Ворона" я супроводжував його до Києва, де він провів якісь переговори з керівництвом ЗСУ, потім повернувся в "ЛНР"..."Ворон" свої умови не виконав, більше я його в Луганську не бачив. Він сказав, що рішення про долю Савченко братиме ГРУ РФ", - зазначив Рубан.

Також Савченко намагалися обміняти на дівчину командира загону сепаратистів Безлера Ольгу Кулигіну.

"Ми намагалися провести обмін Ольги Кулигіної на 15 полонених. Україна не погоджувалась...Кулигіну також пропонувалося обміняти на Савченко. Безлер погрожував розстрілом полонених. Зробив постановку розстрілу Будіка і Васюченка", - додав він.

Ще Володимир Рубан розповів, як справа полоненої Савченко перейшла від "ЛНР" до Росії.

"Безлер за домовленістю зі мною прямо запитав Карякіна (представник "ЛНР", - ред) де Савченко. Той відповів, що вона вивезена до РФ...Коли я дізнався, що Савченко в Росії, я перестав про неї хвилюватися...До повідомлення про те, що Савченко втекла, ми ставилися зі сміхом. Охоронець, який допустив би втечу, був би розстріляний", - також зазначив він.