В Швейцарії затримали проросійського депутата Чехії при спробі зняти 350 млн

Мирослава Рансдорфа, який влітку приїжджав до анексованого Криму, затримали у Цюріху при спробі зняти 350 млн

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на dw.

В МЗС Чехії повідомили, що політик намагався зняти з банківського рахунку 350 мільйонів євро, користуючись підробними документами.

Разом із ним поліція затримала трьох громадян Словаччини. Сам євродепутат переконує, що до грошей стосунку не мав, а на прохання власника рахунку - хотів лише виступити посередником між банком і його таємничим клієнтом.

"Швейцарська влада проінформували нашого посла про те, що пан Рансдорф був випущений з-під варти, так що, я вважаю, зараз він, можливо, знаходиться на шляху додому", - заявила представник МЗС Чехії. Вона зазначила, що політик не зв'язувався з посольством Чехії в Швейцарії, і тому міністерство не може повідомити будь-яких інших деталей.

Пізніше глава чеської комуністичної партії Войтех Філіп зажадав пояснень від Рансдорфа, від якого до цих пір не послідувало ніяких коментарів. Філіп припустив, що інцидент може бути пов'язаний з пошуком власників (або їх спадкоємців) так званих "сплячих" рахунків у швейцарських банках, які були відкриті заможними євреями під час нацистської диктатури. При цьому лідер комуністів підкреслив, що Рансдорф поїхав в банк "не по завданням партії".

62-річний Рансдорф - експерт з Карлу Марксу і колишній викладач філософії - є депутатом Європарламенту з тих пір, як Чехія вступила до Євросоюзу в 2004 році.