Нобелівська промова Світлани Алексієвич: Союз розпався , а "червона" людина залишилась

Лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич виступила з промовою в Стокгольмі під час отримання нагороди

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на nobelprize.

Письменниця розпочала свій виступ з цитування уривків зі свого щоденника в різні періоди часу. Як сказала Алексієвич, "червоної" , тобто радянської імперії вже немає 20 років, а "червона" людина залишилася.

"Виросло нове покоління, у якого інша картина світу, але чимало молодих людей знову читають Маркса і Леніна. У російських містах відкривають музеї Сталіна, ставлять йому пам'ятники", - говорить Алексієвич.

"Росіяни воюють з українцям. З братами. У мене батько - білорус, мати - українка. І так у багатьох. Російські літаки бомблять Сирію ...", - сказала Алексієвич, зазначивши, що зараз знову прийшов час сили, а шанс покоління 90 -их упущений.

Також у промові лауреатка згадала про своє українське коріння: "У мене три будинки - моя білоруська земля, батьківщина мого батька, де я прожила все життя, Україна, батьківщина моєї мами, де я народилася, і велика російська культура, без якої я себе не уявляю. Вони мені всі дорогі. Але важко в наш час говорити про любов ", - сказала письменниця.