Позитивні думки про старість допоможуть уникнути хвороби Альцгеймера, - лікарі

Результати дослідження вчених Єльської школи громадського здоров'я в США показали, що у людей, які негативно уявляють старість, підвищується ризик розвитку хвороби Альцгеймера

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Telegraph.

Дослідники спостерігали за 158 людьми протягом десяти років. Середній вік випробовуваних - 68 років. Ніхто з учасників дослідження на момент його початку не страждав на деменцію (придбане слабоумство).

Учасники експерименту пройшли психологічні тести, де їм було запропоновано погодитися чи ні з твердженнями типу "старі люди розсіяні". Крім того, щороку вони проходили процедуру МРТ. Як виявилося, люди, що від початку переконані в негативних проявах старості, мали менший обсяг гіпокампу - зони мозку, що відповідає за формування емоцій і консолідацію пам'яті. З роками обсяг гіпокампу у тих, хто був налаштований "втратити розум" до старості, ще більше зменшувався.

Крім того, команда вчених досліджувала мозок 78 осіб, які померли під час експерименту. Виявилося, що у тих людей, які на початку дослідження були схильні вірити в "нікому не потрібну старість", було більше виражених дефектів, формування яких характерно для хвороби Альцгеймера.

"Ми вважаємо, що стрес, який відчуває людина через негативне сприйняття старості, може провокувати патологічні зміни головного мозку", - зазначила провідний автор дослідження Бекка Леві.