Amnesty International дізналася, де "ІДІЛ" бере зброю для своїх терактів

Велика частина озброєнь угруповання "Ісламська держава" потрапила до рук бойовиків зі складів іракської армії в Мосулі

Про це повідомила у звіті міжнародна правозахисна організація Amnesty International передає Еспресо.TV.

"Та різноманітність озброєння, яку використовує угруповання, що називає себе "ІД", це показник того, як необачна торгівля зброєю стає причиною великої жорстокості. Погане регулювання і відсутність нагляду за потоком зброї в Ірак протягом десятиліть стало для "ІД" та інших угруповань золотою жилою для безпрецедентного доступу до зброї", - йдеться у повідомленні Amnesty International.

Зокрема, за даними організації, після отримання контролю над Мосулом, другим за величиною містом в Іраку, в червні 2014 року бойовики "Ісламської держави" отримали доступ до іракських запасів зброї. З арсеналу іракських складів в руки бойовиків перейшли навіть озброєння та військова техніка виробництва США, яку вони використовували під час операцій на території Іраку.

У матеріалі Amnesty International також йдеться про те, що бойовики використовують зброю порядку 25 держав, у тому числі Китаю, Росії, США та деяких європейських країн.

Правозахисники закликають до повного ембарго на постачання озброєнь і боєприпасів в райони, де ті можуть опинитися в руках ісламістів.