У січні до Землі наблизиться "первозданна" комета

Залишаючи хмару Оорта, до Землі наближається комета C/2013 US10, що складається з первозданної матерії

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на Global Science.

Комета C/2013 US10 Каталіна завершила подорож навколо Сонця і зараз наближається до Землі. Комета пролетить на відстані 108 млн км від планети. Її можна буде бачити неозброєним поглядом або в бінокль 17 січня 2016 року у районі сузір'я Великої Ведмедиці.

Комету відкрили в жовтня 2013 року за допомогою автоматизованої системи пошуку, яка була розроблена в умовах проекту під назвою Catalina Sky Survey, що передбачає огляд неба.

C/2013 US10 - одна з численних комет, які знаходяться в хмарі Оорта, розташованому від Сонця на відстані 50-100 тис. астрономічних одиниць.

Експерти вважають, що в цій хмарі є матеріал, який залишився від формування всієї Сонячної системи.

Перший обліт Каталіни навколо Сонця відбувся наприкінці листопада. Зараз комету можна спостерігати в сузір'ї Діви, однак для цього потрібна спеціальна оптика.

Оскільки раніше C/2013 US10 не покидала меж хмари Оорта, вона досі складається з первозданної матерії, з якої народилася Сонячна система 4,4 мільярда років тому. Зближення подібного об'єкта з Сонцем і Землею представляє величезний науковий інтерес.

Довідка: Хмарою Оорта називають гіпотетичну сферичну область Сонячної системи. Інструментально її існування не підтверджено; висновки вчених засновані на непрямих фактах. Передбачувана відстань до зовнішніх кордонів хмари Оорта від Сонця становить близько світлового року: від 50 тис. до 100 тис. а.о. (астрономічних одиниць, - Ред.). Зовнішня межа хмари Оорта визначає гравітаційний кордон Сонячної системи - сферу Хілла, обумовлену для Сонячної системи в 2 світлових роки. На думку астрофізиків, в цій області мешкають безліч астероїдів і комет.