У США склали перелік рекомендацій для лікування післяракових пацієнтів

Лікарі розробили нові рекомендації Американських онкологічних співтовариств і клінік щодо повторних процедур на виявлення раку молочної залози

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

Більшість пацієнтів, які перенесли рак молочної залози, потребують регулярного проведенні фізичних оглядів і мамограми, однак при відсутності ознак рецидиву раку немає необхідності в додаткових лабораторних тестах і МРТ.

У документі детально описується порядок допомоги жінкам, які перенесли рак молочної залози. У рекомендаціях перераховуються не тільки необхідні дії для виявлення нових пухлин, а й методи корекції психічних проблем, супутніх раковим хворим.

При складанні рекомендацій вчені проаналізували дані 237 досліджень з даної тематики і провели консультації з експертами в області первинної лікарської допомоги, гінекології, хірургії, онкології, радіології та догляду за хворими.

У ході аналізу зібраної інформації не були отримані докази необхідності проведення додаткових тестів пацієнткам у стадії ремісії, оскільки вони не сприяють підвищенню виживання, однак підвищують ризик отримання хибнопозитивних результатів.

Автори вказують, що для діагностики рецидивів у жінок, що зберегли одну молочну залозу після мастектомії, доцільно регулярно проводити мамографію. При цьому необхідності в МРТ-скануванні немає.

Для запобігання рецидивів раку та підвищення показників виживаності тривалість ендокринної терапії повинна складати 5-10 років. Однак, незважаючи на важливість лікування, багато жінок припиняють прийом лікарських засобів раніше терміну через високу вартість препаратів або їхні побічні ефекти.

Вчені відзначають, що рак молочної залози є другим за поширеністю серед жінок онкологічним захворюванням після раку шкіри.