Вперше за 8 років "Газпром" продаватиме газ у мінус

Чистий збиток головної компанії "Газпрому" від поставок на внутрішній ринок в 2016 році може скласти 33,5 млрд рублів, а рентабельність - мінус 3,5%

Про це заявив глава департаменту "Газпрому" Віталій Хатьков на форумі "Газ Росії", передає Еспресо.TV з посиланням на російський "Інтерфакс".

За словами Хатькова, у 2015 році рентабельність поставок газу концерну на російський ринок може знизитися до 0,9%. Дохід від поставок газу на російський ринок може піти в мінус вперше з 2008 року.

Він наголосив, що спостерігається нова "газова пауза" у зв'язку з уповільненням індексації цін на газ, що може негативно позначитися на стані всієї економіки.

"Наприкінці 2015 року було прийнято рішення про індексацію цін, рівень індексації різко знизився. По факту, ті рішення, які прийняті в 2015 році в перспективі на 2016-2018 рік, означають, що настала нова "газова пауза", - розповів він.

Крім того, він прокоментував рішення про заморожування цін.

"Зрозуміло, що для розвитку ринку газу, газової галузі і незалежних виробників це не зовсім коректне рішення. Ми його не оскаржуємо. Але звертаємо увагу, що це впливає в свою чергу на розвиток промислової індустріалізації", - підкреслив Хатьков.