ОПЗ подасть до суду на Саакашвілі

Маса недостовірної інформації та відвертої брехні, яку Саакашвілі та його команда виплескують у ЗМІ, не має нічого спільного з реальним станом справ, вважає керівництво Одеського припортового заводу

ВАТ "Одеський припортовий завод" подаватиме позов до суду про захист ділової репутації через неправдиву інформацію з боку глави Одеської обласної адміністрації Михайла Саакашвілі. Розгорнута їм піар-кампанія проти ОПЗ порочить підприємство не тільки в Україні, але й за кордоном, і вже призвела до збитків у мільйони гривень.
Про це заявив перший заступник директора ОПЗ Микола Щурик.
За його словами, "всі звинувачення М.Саакашвілі проти Одеського припортового заводу - це політико-економічні ігри, спрямовані на зниження привабливості підприємства для великих західних інвесторів і зниження його реальної вартості напередодні приватизації. Провокуючи безпідставні скандали, Одеський губернатор відлякує західних інвесторів і відкриває шлях для покупки заводу російським капіталом через підставні структури. У ЗМІ вже повідомлялося про таємну зустріч представників російського олігарха Вексельбега (Дмитра Мазепина) з паном Саакашвілі щодо ОПЗ ", - сказав Микола Щурик.
"Маса недостовірної інформації та відвертої брехні, яку Саакашвілі і його команда вихлюпують в ЗМІ, не має нічого спільного з реальним станом справ", - заявляє керівництво підприємства.
"Зокрема, договір з австрійською компанією" Антра "з постачання природного газу за давальницькою схемою дав можливість Одеському припортовому заводу отримати прибуток і повністю заповнити потужності підприємства в листопаді 2015 року. Вся робота з давальницькою продукцією, прописана в договорі, дуже прозора, її легко провірити, там немає можливості для маніпуляцій", - зазначив Микола Щурик.
Микола Щурик вказав, що "це був єдиний правильний варіант, який дозволив ОПЗ працювати без збитків", і що керівництво заводу "готове надати розрахунки і всі необхідні документи. Гучні звинувачення, поширювані Саакашвілі про те, що в результаті роботи ОПЗ і "Антре" за давальницькою схемою бюджету нібито будуть нанесені збитки у розмірі 90 мнл дол, є абсурдними. Навпаки - завдяки цій угоді ми змогли закуповувати газ у Європі за нижчою ціною, ніж на внутрішньому ринку. Завод показав ефективну роботу в умовах обмеження валютних операцій, встановлених НБУ, і зміг забезпечити роботу підприємства на повну потужність", - повідомив перший заступник директора ОПЗ.
Микола Щурик розповів про міжнародний аудит, який постійно проходить на ОПЗ і надав матеріали з висновками, де дана найвища оцінка діяльності підприємства. "Позитивну оцінку стану справ на заводі влітку цього року ми отримали і від Міжнародного валютного фонду, а також комісії Верховної Ради з питань приватизації", - констатував перший заступник директора ОПЗ. Також він повідомив, що за дорученням прем'єр-міністра України від 29 вересня 2015 створена робоча група з перевірки фінансово-господарської діяльності ОПЗ, до складу якої увійшли представники Держфінінспекції України, регіонального відділення Фонду держмайна, Антимонопольного комітету України.
Щодо звинувачень з боку прокуратури Одеської області про нібито збитки у розмірі 4 млрд грн від контракту ОПЗ з гонконгської компанією Микола Щурик заявив, що "за цим контрактом не було відвантажено жодної тонни продукції ОПЗ. Це легко перевірити за даними митниці. Заява про нібито 4 млрд грн збитків бюджету України - вигадка від початку і до кінця".
Нічні обшуки на заводі 20 листопада 2015 з вибиванням дверей він прокоментував як спробу дестабілізувати роботу підприємства та очорнити завод і його керівництво. "Чергове піар-шоу, які так любить влаштовувати пан Саакашвілі, було поєднано зі спробою силового захоплення підприємства. Тому 21 листопада 2015 р. Трудовий колектив АТ "ОПЗ" звернувся до президента України, прем'єр-міністра та Генерального прокурора України".