За рік до паризьких терактів грецька поліція проґавила організатора нападу

Поліція Греції намагалася затримати в січні цього року майбутнього організатора терористичних нападів у Парижі Абдельхаміда Абауда, однак ця операція провалилася

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російську службу ВВС.

Джерело в органах безпеки Бельгії повідомило, що операція в Афінах планувалася до здійснення обшуків і арештів у Бельгії 15 січня, однак цей задум зірвався.

Абауд керував групою своїх спільників у Бельгії по телефону з Афін.

Пізніше Абауд був убитий в перестрілці з французькою поліцією після нападів 13 листопада в Парижі, жертвами яких стали 130 осіб.

З початку цього року, як повідомило бельгійське джерело, грецька поліція йшла по сліду Абауда і перехоплювала його переговори по мобільному телефону зі спільниками в Бельгії.

Залишається неясним, як саме Абауд зміг позбутися стеження в Афінах. Грецька влада відмовляється говорити на цю тему: вона лише підтвердила, що Абауду вдалося втекти.

Тільки через два дні після операції в Бельгії, 17 січня, грецька поліція почала проведення рейдів та обшуків у Афінах.

Вранці того дня бельгійські ЗМІ повідомили, що влада розшукує Абауда - марокканця за походженням, який укривається в Греції.

Після цього грецька поліція обшукала дві квартири в Афінах.

Один із затриманих, алжирець за походженням, був виданий Бельгії, але Абауду вдалося вислизнути.

Зараз стало відомо, що сліди ДНК, знайдені в обох квартирах, відповідають зразкам ДНК Абауда, вбитого в Парижі.

Сусід Василіс Кацанос заявив, що бачив Абауда на вулиці не менше двох разів.

Абдельхамід Абауд підозрювався в організації чотирьох з шести зірваних спроб нападів у Франції і був заочно засуджений до 20 років в'язниці, повідомив раніше міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казенев.

Абауд був не єдиною сполучною ланкою між Грецією і нападами в Парижі.

Салах Абдеслам, який досі залишається на волі, прибув до Греції на поромі з Італії 1 серпня, а через три дні поїхав назад.

Двоє смертників, які підірвали себе біля стадіону в Парижі, перебралися по морю з Туреччини на грецький острів Лерос у жовтні, видавши себе за сирійських біженців.

Подробиці дій поліції у різних країнах, що спливають зараз, знову ставлять питання про поліпшення обміну інформацією між антитерористичними агентствами в країнах Європейського Союзу.