Україна потребує реформи бібліотек, - директор видавництва "Фоліо"

Директор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький вважає, що Україна потребує реформи бібліотек, і розповів, як її здійснити

Свою думку він висловив у програмі "Вечір з Миколою Княжицьким" на Еспресо.TV.

"Ми маємо в Україні 15 тис. публічних бібліотек (районні, сільські, міські). Франція має 10 тис., а Німеччина - 3 тис., а Норвегія, яка видає книжок на 4 млн населення, має дуже мало бібліотек. І пошта працює разом з бібліотеками, і кожна людина може зайти на пошту і там замовити будь-яку книжку, і вона приїжджає з найближчої бібліотеки за одинь день. Франція має бібліобус. Німеччина має медіатеки, де людина може отримати багато що, окрім книжки (і кіно, і комп'ютерну програму, і ігри). Це розвинене місце спілкування", - розповів Красовицький. 

За його словами, Україна має бібліотеки, де є десь 300 млн книг, з яких 250 - це книжки радянських часів, які або зношені фізично і класики немає, тому що вона вже не може витримувати стільки, або зношені морально і ці книжки не дають ніякого плюса суспільству.

"Люди, які їх читають, можуть потім бути втрачені для держави. Навіщо мати бібліотеки, в які не ходять люди, тому що там немає книжок? Може, краще мати вдесятеро менше бібліотек, але вони будуть по кишені владі і вона наповнить їх сучасною літературою", - пропонує Красовицький.