Ватикан закликає католиків відмовитися від претензій до євреїв

Ватикан ухвалив документ, яким закликав католиків всього світу відмовитися від претензій, які висовувались до євреїв християнами протягом останніх двох тисячоліть

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

"Таким чином Церква має сприймати хрещення євреїв, які вірять в єдиного Бога, у манері, яка відрізняється від уявлення людей, що сповідують інші релігії й світогляди", - закликав Святий Престол.

Також відзначається, що католикам варто з особливою обережністю підходити до проблеми Голокосту, роблячи "все можливе, щоб допомогти нашим друзям-євреям побороти антисемітські тенденції".

"Християнин не може бути антисемітом, особливо тому, що у християнства єврейське коріння", - написано у новому документі Ватикану.

Документ було опубліковано до 50-річчя революційного рішення Ватикану, що спростував колективну провину євреїв за мученицьку смерть Ісуса Христа, розіп'ятого за рішенням Синедріону з відома римського прокуратора Понтія Пілата.

"У конкретних термінах це означає, що Католицька церква не підтримує жодної інституціональної місії щодо хрещення євреїв і не підтримує її", - йдеться в документі.

Це вперше в історії, коли Ватикан так явно демонструє своє позитивне ставлення до євреїв в офіційному документі.

До 1960-х років кожну Страсну п'ятницю євреїв звинувачували у "віроломстві", що спричинило смерть Ісуса Христа, й закликали прийняти християнство.