Для порятунку банківської системи Росії в 2016 році знадобиться $12 млрд, - S&P

Російські банки переживають найгірші за останні 10 років часи - в 2015 р банківська система отримає 50-70 млрд руб. збитків проти 220 млрд руб. чистого прибутку в минулому році

Про це повідомила газета "Ведомости" з посиланням на звіт Standard & Poor's (S&P), передає Еспресо.TV.

Щоб "зберегти той слабкий запас капіталу", який був до липня, банкам в наступному році буде потрібно 850 млрд руб. ($12 млрд) вливань в капітал першого рівня - до такого висновку прийшло S&P, проаналізувавши консолідовану звітність 30 найбільших банків за перше півріччя та оцінивши масштаб очікуваних втрат до кінця 2015 р, говорить аналітик S&P Сергій Вороненко.

Така докапіталізація знадобиться банківській системі, якщо активи зростуть на 10% за рік, але за умови, що витрати на резерви збережуться на нинішньому рівні - 4-4,5%, уточнив він.

Це відповідає відрахуванням в резерви приблизно по 2 трлн руб. Якщо ж витрати на резервування виростуть до 5,5%, то російські банки стануть збитковими і їм буде потрібно новий капітал порядку 1,3 трлн рублів, констатує Вороненко.

Частина цієї суми банки вже отримали: 426 млрд руб., виділених ВТБ і "Газпромбанку" для докапіталізації через ОФЗ (вся програма - 830 млрд), конвертовані в привілейовані акції.

Залишається близько 424-880 млрд (залежно від резервування), а докапіталізація через ОФЗ "буде лише мінімально достатньою", відзначив Вороненко.

Багато банків, особливо середні і дрібні, залишаться без джерел капіталу. За оцінками S&P, у найближчі рік-півтора проблеми з якістю активів проявляться гостріше.