Комп'ютерну програму навчили виявляти брехню по відео

Американські вчені розробили комп'ютерну програму, яка вміє виявляти брехню по відеозапису

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на прес-реліз університету Мічігану.

Повідомляється, що вона ефективніша від експерта-людини і економічніша за поліграф. 

Дослідники проаналізували 120 відео судових розглядів. На відміну від акторів-добровольців, обвинувачені "Не симулювали" брехню, а дійсно хотіли врятувати себе від в'язниці. Вчені детально розглянули кожну справу і зробили висновки щодо того, хто з обвинувачених брехав, а хто говорив правду. Потім були проаналізовані слова і жести людей, які хотіли обдурити інших.
 
Пізніше ці дані завантажили на комп'ютер, і програма змогла дати правильну відповідь з точністю 75%. Це можна вважати великим успіхом: для порівняння, експерт-людина змогла виявити брехню тільки в 50% випадків. Звичайно, є ще поліграф, однак він вимагає безпосереднього контакту з людиною, та й сам детектор брехні є не скрізь. У той же час нова програма являє собою відносно дешевий і простий спосіб виявлення брехні.
 
На думку експертів, існують явні ознаки брехні, але в силу своєї природи людина не здатна розрізнити їх неозброєним оком. 
 
Надалі програма навчитися аналізувати такі аспекти, як частота дихання, пульс і зміна температури тіла. Для збору даних буде використовуватися інфрачервона термографія.