Вчені придумали, як діагностувати артрит за 16 років до появи симптомів

Учені з Оксфорду розробили новий тест, який зможе передбачити на 16 років раніше появи перших симптомів, чи вразить людину артрит

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням The Hindustan Times.

Тест знаходить антитіла, що розпізнають білок тенасцін-С. Коли в тілі розвивається запалення, деякі білки в процесі змінюються. Ці змінені форми допомагають ініціювати імунну відповідь. І даний механізм здатний викликати артрит.

Уже існував тест на артрит, який виявляє антитіла, пов'язані зі зміненими білками. Але, як правило, вони  націлені на конкретні білки і дають низьку чутливість. Існує більш об'ємний і чутливий тест - на синтетичні пептиди. Учені знали, що тенасцін-С знаходиться у великих кількостях в суглобах людей з артритом. Вони захотіли зрозуміти, чи є тенасцін-З метою для антитіл, що атакують тіло при артриті.

Аналіз більш 2 тис пацієнтів показав: тестування на антитіла, націлений на цитрулінований тенасцін-С, діагностує артрит приблизно в 50% випадків. Важливо те, що деякі з цих випадків звичайні тести не виявляли, і в 98% випадків діагноз був вірно відхилений. До того ж, цитрулінований тенасцін-С з'являється рано - навіть за 16 років до розвитку повноцінного захворювання.