Вчені з'ясували, в яку точку планети блискавки б'ють найчастіше

Найчастіше блискавки ударяють у венесуельське озеро Маракайбо, протягом року блискавки з'являються над ним протягом 297 днів

Про результати дослідження вчені повідомили на конференції Американського геофізичного союзу, передає Еспресо.TV з посиланням на sites.agu.

У ході роботи дослідники проаналізували супутникові знімки NASA з 1998 по 2013 роки. Вчені хотіли зрозуміти, в яке місце на Землі найчастіше б'ють блискавки, при цьому в "конкурсі" брали участь ті точки на поверхні планети, в околицях яких живуть мінімум тисяча осіб.

Виявилося, що найчастіше блискавки б'ють в озеро Маракайбо (Венесуела), причому лише в одну його точку - в те місце, де озеро впадає річка Кататумбо. Блискавки там можна побачити в середньому протягом 297 днів у році.

Друге і третє місця зайняли територія Кабаре (провінція Південне Ківу, Демократична республіка Конго) і Кампене (Демократична республіка Конго).

Як стверджують автори дослідження, отримані ними дані є вельми точними, оскільки супутникові знімки володіли хорошим дозволом і дозволяли визначати місця ударів блискавок з точністю до 11 км.