Лікування антипсихотичними препаратами призводить до набору ваги, - вчені

Група вчених з університету Айови отримала чергове підтвердження того, що кишкові мікроорганізми впливають на стан людини

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на EurekAlert.

Учені провели експерименти на мишах і показали, що зміни мікробіому (гени в мікроорганізмах), викликані прийомом ліків, уповільнюють швидкість метаболізму в спокої, що може призводити до розвитку ожиріння.

Дослідники перевірили дію антипсихотичних препаратів, вживання яких часто викликає набір ваги. Ці ліки призначають для лікування шизофренії, біполярного розладу та інших психічних порушень як у дітей, так і у дорослих.

Раніше дослідники виявили, що тривалий прийом рисперидону (антипсихотичний препарат) викликав істотні зміни в складі кишкової мікрофлори у пацієнтів. Це вдалося підтвердити і в експериментах на лабораторних мишах. 

Автори показали, що вага тварин, яким давали рисперидон, через два місяці прийому збільшилася приблизно на 10%. Їм вдалося з'ясувати і причину набору ваги - виявилося, що зміна складу мікробіоми уповільнювала швидкість обміну речовин приблизно на 16%.

Вчені підрахували, що подібне порушення обміну речовин у людини може призвести до набору маси тіла майже на 13 кг за рік.