На зоряному небі з'явилася планета Полтергейст

Міжнародний астрономічний союз представив результати першого в історії іменування зірок та екзопланет шляхом народного волевиявлення

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Lenta.ru.

Варіанти назв 14 зірок і 31 екзопланети були запропоновані астрономічними організаціями, в тому числі шкільними та університетськими гуртками, об'єднаннями любителів і планетаріями, всього із 45 країн.

Підсумковий список із 274 імен був представлений для голосування, яке завершилося 31 жовтня 2015 року. Всього було подано 573 242 голоси.

Небесні тіла були названі на честь міфологічних персонажів, відомих учених, стародавніх міст і слів з вимерлих мов. Так, Мю Жертовника стала Сервантесом, а її планети - Кіхотом, Дульсинеєю, Росінантом і Санчо, Йота Дракона - Гіпатією (олександрійською вченою, астрономом, яку розтерзали фанатики у 415 році).

Фомальгаут b назвали на честь Дагона, семітського божества родючості. За народною етимологією Дагон пов'язується з івритським словом "даг" (риба), а саме божество описується як напівлюдина-напівриба. Наразі Дагон найбільше відомий за фантастичним твором Лавкрафта, де Дагон - фантастичний бог риб і вождь гуманоїдів-амфібій. Мабуть, вибір був пов'язаний з другою назвою зірки Фомальгаут - альфа Південної Риби.

Гаму Цефея b за пропозицією Сирійської астрономічної асоціації назвали Тадмором (арабське найменування Пальміри).

Система пульсара (нейтронної зірки - залишку від вибуху наднової) PSR 1257+12 "охрещена" на честь різної нечисті. Зірку назвали Ліч, а планети - Драугром (ожилий мрець), Полтергейстом і Фобетором (давньогрецьке божество кошмарів). Планетна система PSR 1257+12 була першою з виявлених за межами Сонячної системи (у 1992 році).

З невідомих причин Союз не прийняв назву, яку під час голосування вибрали для зірки Тау Волопаса.