Змінено процедуру обрання Генсека ООН

Усі 193 країни-члени ООН вперше будуть брати активну участь у відборі кандидатури наступного Генерального секретаря ООН, майбутній процес буде максимально прозорим

Про це повідомив голова 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Могенс Люккетофт, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-центр ООН.

"У бесіді з журналістами у Нью-Йорку Могенс Люккетофт повідомив, що у вівторок на цьому тижні спільно з головою Ради Безпеки він направив всім державам-членам ООН лист, в якому йдеться про офіційний початок процесу висування кандидатів на посаду наступного Генерального секретаря ООН", - йдеться у повідомленні.

Відповідно до Статуту ООН, Генеральний секретар призначається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки. Генеральний секретар є головною адміністративною посадовою особою Організації.

У листі двох голів йдеться про те, що майбутній процес повинен бути прозорим. Державам-членам ООН пропонується розглянути питання про висунення жінок поряд з чоловіками у якості кандидатів на посаду Генерального секретаря.

Новий підхід до пошуку майбутнього глави ООН дає можливість кандидатам брати участь у неофіційному діалозі або зустрічах з представниками всіх держав-членів ООН. Всі ці зустрічі та діалоги повинні відбутися ще до того, як наприкінці липня 2016 року Рада Безпеки розпочне процес відбору кандидата, і можуть бути продовжені під час самого процесу.

 "Новий процес передбачає, що всі держави-члени ООН вперше в історії Організації будуть повною мірою брати участь в обговоренні кандидатури наступного Генерального секретаря. До цього процес відбору був майже закритим і практично відданим на відкуп п'яти постійним членам Ради Безпеки ООН", - наголосив голова Генеральної Асамблеї ООН.

Могенс Люккетофт додав, що основна роль у виборі майбутнього Генсека залишається за постійними членами Ради Безпеки. Рада представить кандидатуру на затвердження Генеральної Асамблеї. Але цей кандидат вже не буде "котом у мішку". Його чи її кандидатура спливе на поверхню після підтримки більшістю держав під час консультацій і зустрічей.

Новий Генеральний секретар приступить до своїх обов'язків у січні 2017 року і буде перебувати на посаді протягом п'яти років. Цей п'ятирічний термін може бути продовжений державами-членами ООН ще на п'ять років.